Nöroloji Nedir?

Vücudun sinir sistemiyle ilgili hastalıklarının tanı ve tedavisini saylayan Nöroloji; beyin, beyin sapı, omurilik, sinir sistemi ve kasların işleyişi ile ilgili sorunlarlailgilenen bilim dalıdır. Beyin, omurilik ve sinirlerin yapısında meydana gelen anormallikler, felçten epilepsiye, Alzheimer’dan his kaybına kadar birçok sağlık sorununa yol açabilmektedir. Nöroloji, bu sorunların tespit ve tedavisiyle ilgilenen, bunu yaparken multidisipliner bir anlayış içinde diğer tıbbi birimlerle ortaklaşa çalışmalar yürüten bölümdür.

 

Nörolojik Muayene Nasıl Yapılır?

Tüm diğer muayenelerde olduğu gibi nörolojik muayenede de hekim, öncelikle hastanın şikâyetlerini dinler ve hastalık geçmişi hakkında bilgi sahibi olur. Hastalık öyküsünün iyi ve doğru biçimde aktarılması, hekime birçok ipucu sunar. Daha sonra muayenenin diğer aşamalarına geçilir. Hekim bu aşamada hastanın hangi elini kullandığını, konuşma bozukluğu olup olmadığını, ense sertliğini ve meningeal belirtileri, görme ve koku almayla ilgili sorun olup olmadığını, motor sisteminin olması gerektiği gibi çalışıp çalışmadığını anlamaya çalışır.   Bilinç muayenelerinde uyanıklığın değerlendirilmesi, letarji, konfüzyon, deliryum değerlendirmeleri ön plana çıkmaktadır.

 

Academic Hospital Nöroloji Bölümü

AcademicHospital Nöroloji Bölümü’nde; beyin ve sinir sistemine ait anatomik ve fizyolojik özelliklerle çeşitli nedenlerle ortaya çıkan bozukluklar ve klinik sendromlar ele alınmaktadır.

Hayatı tehlikeye sokacak koma, ilerleyici inme, sık sık tekrar eden nöbetler gibi durumlarda hastalarımızın takip ve tedavisi Yoğun Bakım Ünitemizde büyük bir titizlikle sürdürülmektedir.

 

Academic Hospital Nöroloji Bölümü’nün Hizmet Verilen Alanlar

AcademicHospital Nöroloji Bölümü, nörolojik sorunları bulunan kişilerin bu sorunlarını giderebilmek amacıyla alanlarında deneyimli ve saygın hekimleri aracılığıyla 7 gün, 24 saat hizmet vermektedir. Nöroloji Bölümü’nde ele alınan temel hastalıklar şunlardır.

Beyin felçleri:

Halk arasında inme olarak bilinen beyin felçleri; beyne giden damarların tıkanması nedeniyle beyne yeterli kanın gitmemesi ya da aşırı gitmesiyle ortaya çıkar. Bununla birlikte damarlarda meydana gelen yırtılmalar, beynin bir bölgesinin hasar görmesi gibi durumlar da beyin felçlerine neden olabilmektedir. Konuşma ve anlama güçlüğü, yürümede zorlanma, kol ve bacaklarda halsizlik, görme bozuklukları gibi etkenlerle belirti veren beyin felçlerinde erken teşhis hayati bir önem taşımaktadır. Belirtinin başladığı andan itibaren 3 ila 4,5 saatlik zaman diliminde pıhtı çözücü bir tedavi uygulanırsa, beyin kanlanmasının hastaya kalıcı bir zarar vermesinin önüne de geçilmiş olur.

Epilepsi:

Dünya üzerinde milyonlarca kişinin mustarip olduğu epilepsi, halk arasında “sara” hastalığı olarak bilinmektedir. Beyinde bulunan nöronların ani ve kontrolsüz şekilde boşalması sonucunda, hasta bilinç kaybına uğramakta, istemsiz hareketler yapmakta ve duygusal değişim göstermektedir. Bu duruma “epilepsi nöbeti” adı verilmektedir. Hasta, nöbetin ardından normal hayatına devam edebilmektedir. İlaç tedavisiyle önüne büyük oranda geçilebilen epilepsi hastalığında, ilacın yetersiz kaldığı durumlar söz konusu olabilmekte ve o zaman da cerrahi müdahaleye başvurulabilmektedir.

Hareket bozuklukları:

Ellerin istemsiz biçimde titremesi, vücudun gerektiği kadar hızlı hareket edememesi, hafızada yaşanan kısa süreli unutkanlıklar birtakım hastalıkların belirtisi olabilir. Parkinson, huzursuz bacak sendromu, düzgün yürüyememe gibi sorunlar,Nöroloji bölümleri tarafından ele alınarak tedavi süreçleri başlatılmaktadır. 

Multiple Skleroz (MS):

Bağışıklık sistemindeki bozukluklar nedeniyle beyinde ve omurilikte plakaların oluşmasıyla meydana gelmektedir. Multiple Skleroz, 20’li yaşlardan sonra ortaya çıkabilen bir hastalıktır. Hekimlerin uyguladığı tedavi yöntemleri ve düzenli kontroller sayesinde, hasta gündelik yaşamını daha rahat biçimde idame ettirebilmektedir. 

Alzheimer ve demans:

Halk arasında daha ziyade bunama olarak adlandırılan demans ve günümüzde çok daha sık rastladığınız Alzheimer, Nöroloji biliminin alanına giren hastalıklar arasındadır. Hastalığın ilk evrelerinde unutkanlıkla belirti veren Alzheimer ve demans, maalesef tedavisi mümkün hastalıklar değildir. Ancak Nöroloji uzmanları, ilaç tedavisiyle hastalığın hızla ilerlemesinin önüne geçebilmektedirler.

Başağrısı:

Başağrısını, birçok hastalığın ilk belirtisi olarak değerlendiren AcademicHospital Nöroloji Bölümü, bu ağrı türünü “primer” ve “sekonder” olmak üzere iki ayrı başlık altında değerlendirmektedir.  Primer başağrılarında en çok migren ve gerilimtipi baş ağrılarının tanı ve tedavisi gerçekleştirilmektedir. Sekonder başağrısı ise sinir sistemine bağlı olarak gelişmektedir.

Elektroensefalografi (EEG):

Elektroensefalografi veya kısaltılmış haliyle EEG, beyindeki sinir hücreleri tarafından hem uyanıklık hem de uyku halindeyken üretilen elektriksel faaliyetin kâğıt üzerine beyin dalgaları halinde yazdırılmasıdır. Hastalığın tespiti için kullanılan bu yöntemde bir saatlik uyku ve uyanıklık hali ölçümlenmektedir.

Teşekkürler!

Talebiniz alınmıştır.
En kısa sürede sizinle iletişime geçilecektir.

Tamam

Hata!

Bir hata oluştu.
Lütfen bilgilerinizi kontrol edip formu göndermeyi tekrar deneyin.

Tamam