Alzheimer Nedir?

Alzheimer; beyin hücrelerinin ve işlevlerinin bozukluğu ile karakterize olan hafıza kaybı, düşünme becerilerinde bozulma ve davranışlar üzerinde önemli etkiler yaratan progresif bir nörolojik hastalıktır. Demans’ın en yaygın nedenidir ve dünya genelinde demans vakalarının %60-80'ini oluşturur.

Her Alzheimer hastası, demans ile karşı karşıyadır; ancak her demans hastası, Alzheimer hastası değildir.

Son yıllarda risk faktörleri arasında genetik faktör yaşlanmanın önüne geçmiştir. Alzheimer Hastalığının ailesel formu vardır. Bazı kromozomlar bu hastalıkta rol oynamaktadır. Alzheimer Hastalığının erken başlangıçlı bireysel tiplerinde de kromozomların rolü tartışılmaktadır.

Alzheimer ve Demans Arasındaki Fark Nedir?

Alzheimer ve demans terimleri sıklıkla karıştırılır, ancak aralarında önemli farklar vardır.

Demans, genel bir terim olup, hafıza, düşünme ve diğer bilişsel işlevlerde azalma ile karakterizedir. Birçok farklı hastalık demansa neden olabilir. Alzheimer hastalığı ise demansın en yaygın nedenidir.

Demans geniş bir kategori iken, Alzheimer bu kategori içinde spesifik bir hastalıktır.

Alzheimer Belirtileri Nelerdir?

Alzheimer hastalığının belirtileri genellikle yavaş yavaş başlar ve zamanla kötüleşir. Başlangıçta hafıza kaybı en belirgin semptomdur ve zamanla düşünme becerileri ve davranışlarda bozulma izler.

Yakın geçmişte yaşanan olayları hatırlamakta güçlük çekme, günlük işleri yapmakta güçlük çekme, cümleleri kurmada ve anlamada zorluk, zaman ve mekan algısında yanılma, sosyal aktivitelerden ve hobilerden uzaklaşma, içe kapanma durumu belirtileri arasında yerini almaktadır.

Depresyon, kaygı, şüphecilik, saldırganlık gibi duygusal değişiklikler bu belirtilerle birlikte meydana gelmektedir.

Alzheimer Tedavisi Nasıldır?

Alzheimer hastalığının tedavisi; semptomları yönetmeye ve hastalığın ilerlemesini yavaşlatmaya odaklanır. Tam bir tedavisi yoktur.

Kolinesteraz inhibitörleri ve memantin gibi ilaç tedavileri, bilişsel davranış terapisi, düzenli fiziksel ve zihinsel aktiviteler ve sağlıklı beslenme tedavileri arasında yer alır.

Erken teşhis, tedaviye daha hızlı başlanmasını sağlayarak yaşam kalitesini artırabilir. Doğru tanı ve tedavi için uzman yardımı önemlidir.

 

Prof. Dr. Tülin Tanrıdağ
Nöroloji

Randevu ve detaylı bilgi için tıklayabilirsiniz.