İçindekiler
  1. ALS Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
  2. ALS Hastalığının Tedavisi Var Mıdır?

Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS), merkezi sinir sistemini etkileyen nörolojik bir hastalıktır. Motor nöron hastalıkları arasında yer alan, beyin ve omurilikteki motor nöronların hasar görmesi ile karakterize bir durumdur. Motor nöronlar, beyin ve omurilikten kaslara sinyaller göndererek hareketi sağlar. ALS’de bu nöronlar zamanla dejenerasyona uğrar ve işlevlerini yitirir, bu da kasların zayıflamasına neden olur.

 

ALS Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

ALS’nin belirtileri genellikle kademeli olarak ortaya çıkar ve hastalığın seyrine göre ilerler.

Hastalar genellikle ellerinde beceriksizlik veya hafif güçsüzlük yakınması ile gelir. Çoğunlukla asimetrik başlar. Bu yakınmayla gelindiğinde hastalık ilerlemiş olabilmektedir. Kol ve bacaklarda güçsüzlük giderek ilerler. Bazen yutma güçlüğü ile de kendini gösterebilir. İlerleyen evrelerinde konuşma etkilenebilir.  Hastalar seyirmelereden de yakınabilir.  Bu muayene sırasında da ve yapılan tetkiklerde de saptanabilmektedir.

Kaslarda incelme, kuvvetsizlik, seyirme önemli bulgularıdır. Göz hareketleri, mesane, kalp gibi etkilenmeyen organlar da vardır. Etkilenmeyen bir sinir sisteminin bir komponenti de duyu yakınmasının hiç olmamasıdır.

ALS Hastalığının Tedavisi Var Mıdır?

Bu hastaların yaşam süreci genellikle 3 ile 5 yıldır. %20 gibi bir oranda hasta 5 yıldan daha uzun yaşam sürecinde sahip olabilmektedirler. %10 oranında da 10 yılı geçen hastalar bulunmaktadır. Bu hastaların bakımı, tedavisi, semptomlara yönelik destekleyici tedavileri yaşam süresini uzatmada ve yaşam kalitesini artırmada çok önemlidir.