Kabızlık (Konstipasyon) Nedir?

Kabızlık, pediatri yaş grubunda çok sık görülen bir problemdir. Bazen tıkayıcı tipte, bazen de bağırsak hareketlerinde yavaşlama olarak görülebilmektedir. Bağırsak hareketlerinin zorlu ve seyrek olması durumu olarak tanımlanır. Çocuğun dışkılamaya ilişkin bedensel hareketler öğrendiği ve dışkılamanın oldukça acılı olduğu bir tabloyu ortaya çıkarır.

Çocuklarda Kabızlığın Nedenleri Nelerdir?

Kabızlık probleminin temelinde bazı organik hastalıklar da olabilir. Örneğin; tiroid bezinin iyi çalışmaması, çölyak hastalığı ve bazı endokrin hastalıkları sebebiyet verebilir. Fakat çocuklarda olguların %75’inde sebep beslenmedeki hatalar ve lif (posa) açısından yetersiz beslenmedir.

Kabızlık problemi en sık okul öncesi çağda tuvalet eğitimi sırasındaki minik hatalardan kaynaklanabileceği gibi bazen de geçirilen bir enfeksiyona bağlı olabilir. Özellikle ‘Gastroenterit’ adı verilen bir ishal sonrasında da gelişebilir. En sık görülen diğer dönem ise yine okul çağında beslenme alışkanlıklarında meydana gelen önemli değişiklikler sonucu kendisini göstermektedir.

Çocuklarda Kabızlığın Belirtileri Nelerdir?

Haftada üçten az dışkılama, ağrılı dışkılama ve dışkı tutma eğilimi gibi belirtilerle kendini gösterir. Çocuklar, halk arasında 'top top' veya 'keçi pisliği' şeklinde sert ve kuru dışkı yapma şikayeti ile gelirler. Dışkılama sırasında belirgin ağrı ve rahatsızlık, karın bölgesinde ağrı ve şişkinlik, çocuğun tuvalete gitmekten kaçınması veya dışkı tutma davranışları yer almaktadır. Çocuklarda iki günde bir ile günde iki kez dışkılama normal sayılmaktadır.

Çocuklarda Kabızlık Tedavisi Nasıldır?

Kabızlık tedavisi 3 aşamadan oluşur.

1) Dışkı yaparken çocuğun hissettiği ağrı/acının kontrolü

2a) Laksatif denilen ağızdan alınan şurup/toz şeklinde ilaçlarla sert dışkının yumuşatılarak dışkılamanın kolaylaştırılması.

2b) Beslenme/yaşam düzeninin değiştirilerek bol posa ve sıvı tüketiminin denetlenmesi.

3) Bu tedavinin idamesi yani laksatif ilaçların en az 3-6 ay kesmeden kullanılırken, posalı besin tüketiminin bir rutin haline gelmesi.

 

Prof. Dr. Deniz Ertem
Çocuk Gastroenteroloji

Randevu ve detaylı bilgi için tıklayabilirsiniz.