Crohn hastalığı, sindirim sisteminin herhangi bir bölümünü etkileyebilen kronik bir bağırsak hastalığıdır. Genellikle ince bağırsak ve kalın bağırsakta görülür, ancak ağızdan anüse kadar herhangi bir bölgeyi etkileyebilir.

Crohn Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Crohn hastalığının belirtileri kişiden kişiye değişebilir, ancak en yaygın belirtileri;

Özellikle yemeklerden sonra artan karın ağrıları ve kramplar, sık ve bazen kanlı ishal durumu, iştahta azalma ve yeterli beslenememe nedeniyle kilo kaybı, halsizlik, bitkinlik, ateş olarak sayılabilir.

Crohn Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

Crohn hastalığının kesin nedeni bilinmemekle birlikte, bazı faktörlerin hastalığın gelişiminde rol oynadığı düşünülmektedir.

Ailede Crohn hastalığı öyküsü olan kişilerde hastalığa yakalanma riski daha yüksektir. Sigara içmek, stres ve belirli beslenme alışkanlıkları ve bazı ilaçlar hastalığı tetikleyebilir.

Crohn Hastalığının Tanısı Nasıl Konulur?

Crohn şüphesi olan kişiler endoskopik işlemlerle bakılır. Özellikle kolon ve ince bağırsağın sol kısmında ülserler görülebilir. Burada alınan biyopside crohn bulguları özellikle granülom varsa tanı konur. Ek olarak bazı kan ve dışkı testleri de tanıyı destekler.

Crohn Hastalığının Tedavisi Nedir?

Crohn tedavisinde kullanılan değişik ilaçlar vardır. Hastalığın bölgesine ve şiddetine göre tedavi seçeneği değişir. Mümkünse cerrahi tedavi düşünülmez.

Crohn hastalığı, yaşam boyu sürebilen bir hastalıktır, ancak uygun tedavi ve yaşam tarzı değişiklikleri ile belirtiler kontrol altına alınabilir.

 

Prof. Dr. Erol Avşar
Gastroenteroloji

Randevu ve detaylı bilgi için tıklayabilirsiniz.