İçindekiler
  1. Endoskopik Yöntemler
  2. Gastroskopi Nedir?
  3. Gastroskopi Nasıl Yapılmaktadır?
  4. Gastroskopi İşlemi Ne Kadar Sürmektedir?
  5. Gastroskopi Neden Yapılır?
  6. Gastroskopi ve Kanser Varlığının Araştırılması

Erişkin bir insanda sindirim kanalının uzunluğu ağızdan anüse kadar 6 - 7 metredir. Bu kanalın incelenmesine ‘Endoskopik Yöntemler’ denilmektedir.

Endoskopik Yöntemler

Eğer sindirim kanalının üst gastrointestinal sisteminde bir sorun varsa ağızdan girilerek 1 metrelik bir alana bakılır. Bu işleme ‘Gastroskopi’ denir. Eğer alt gastrointestinal sistemde bir sorun varsa anüsten yaklaşık 2 metrelik bir alana bakılır. Bu işleme de ‘Kolonoskopi’ adı verilir. Bu yöntemler sindirim sistemi semptomları ve şikayetleri olan kişilerde tanı ve tedavinin en iyi yöntemleridir.

Gastroskopi Nedir?

Gastroskopi yöntemi; üst gastrointestinal sistemin (yemek borusu, mide, duodenum) incelenmesi amacıyla yapılan bir endoskopik işlemdir.

 

Gastroskopi Nasıl Yapılmaktadır?

Ucunda ışık ve kamera bulunan ince, esnek bir tüp olan gastroskop, ağız yoluyla mideye ve duodenuma kadar ilerletilir. Bu sayede, yemek borusu, mide ve duodenumun iç yüzeyleri detaylı bir şekilde görüntülenir. İşlemde hasta sedasyon ile uyutulur ve herhangi bir şikayet hissetmez.

Gastroskopi İşlemi Ne Kadar Sürmektedir?

Yaklaşık 5 - 6 dakika süren bir işlemdir. Hasta işlem sonrası 15 - 20 dakika dinlendikten sonra evine gidebilmektedir.

Gastroskopi Neden Yapılır?

Hastada uzun süren mide ağrısı, siyah renk dışkılama, gece uyandıran ağrılar, kan testlerinde hemoglobin değerinin düşük olması, boyunda kitle, karın - mide bölgesinde muayenede ele gelen kitle gibi alarm semptomları varsa mutlaka gastroskopi yapılmalıdır.

Gastroskopi ve Kanser Varlığının Araştırılması

Gastroskopi, mide kanseri ve yemek borusu kanseri gibi bazı kanser türlerinin erken teşhisinde önemli bir rol oynar. Bu endoskopik işlem sırasında, uzmanlar mideden veya yemek borusundan küçük doku örnekleri alarak biyopsi yapabilirler. Bu örnekler daha sonra kanser hücrelerinin varlığını araştırmak için patolojiye gönderilir. Erken teşhis sayesinde, tedavi şansı artar.