Kalp pili, kalp ritmini düzenlemek için elektriksel uyarılar gönderen, vücuda yerleştirilen küçük bir cihazdır. Genellikle kalp atışlarını yavaşlatan veya düzensiz hale getiren ritim bozukluklarını düzeltmek için kullanılmaktadır.

Halk arasında bütün takılan cihazlara kalp pili denilmektedir. Ancak; bizim kalp pili dediğimiz cihaz yani ‘Cardiac Pacemaker’ cihazıdır. Bunun dışında iki tane daha cihaz mevcuttur. Bunlar; ICD (Implantable Cardioverter Defibrillator) ve CRT (Cardiac Resynchronization Therapy) adlı cihazlardır.

Kalp Pili Hangi Durumlarda Kullanılır?

Kalp pili; kalp hızı belli bir seviyenin altına düştüğü zaman, hastada bazı semptomlar ve belirtiler çıktığı zaman takılan bir cihazdır.

Normalde kalp hızı 60 - 100 arasındadır. Örneğin kalp hızı 40’ın altına düşüyorsa, kalpte ileti sorunları varsa, kalpten uyarı çıkmıyorsa, duraklama söz konusuysa hasta karşımıza baygınlık, göz kararması, sendeleme, halsizlik, bitkinlik ve yorgunluk gibi şikayetlerle gelmektedir. Çekilen EKG’de nabzın düştüğü, kalpte bir iletim problemi olduğu anlaşılınca hastaya bir kalp pili takılması gerekir.

● Kalp Bloğu: Kalbin üst ve alt odacıkları arasındaki iletişimin aksadığı veya tamamen ortadan kalktığı bir durumdur. Kalp pili, programlayıcı ile tespit edilen belli bir hızda uyarı sağlayarak kalp atımları düzenlemektedir.

ICD (Implantable Cardioverter Defibrillator): Hastada Ventriküler Fibrilasyon veya Ventriküler Taşikardi gibi ölümcül ritim bozuklukları varsa ve kalbin kasılma gücü %35’in altına düştüyse takılan bir cihazdır. Hasta bu ölümcül ritimlere maruz kaldığında ritmi düzelterek tekrar hayata dönmesini sağlar. Ölüme neden olabilecek çok ciddi bir ritim bozukluğu olduğunda ya da çok ciddi bir ritim bozukluğunda cihaz bunu hisseder ve içeriden elektrik şoku vererek hastanın kalp ritmini normale, stabil hale döndürür.

● Ventriküler Fibrilasyon veya Ventriküler Taşikardi: Ventriküler Fibrilasyon’un kelime manası yaprak gibi titreşmektir. Kalp normal kasılma düzeyini yitirir. Yaprak gibi titreşir. Bu durumda kasılma mümkün değildir, tansiyon sağlanamaz. Ortaya çıktığında erken dönemde elektrik şoku verilmez ise hasta kaybedilir. Ventriküler taşikardiyse ventriküler fibrilasyona dönüşebilen ölümcül bir diğer ritim bozukluğudur. Bu durumda hastanın şuuru açık olabilir fakat beklendiği takdire ventriküler fibrilasyona dönüşerek hasta şuurunu kaybeder, ICD devreye girerek şok verip hastayı bu ölümcül durumdan kurtaracaktır.

CRT (Cardiac Resynchronization Therapy): Özellikle kalp yetmezliği olan hastalara taktığımız bir cihazdır. Bu son dönem kalp yetmezliği hastalarında, kalbin kasılma gücü (ejeksiyon fraksiyonu) %35 altına düştüyse ve ciddi kasılma bozukluğu, ek olarak EKG’de sol dal bloğu mevcutsa son dönem kalp yetmezliği hastalarında kullanılan bir cihazdır. Bu cihazda ayrıca ICD ve Pacemaker özelliği de birlikte bulunmaktadır.

Kalbin içerisine üç tane elektrot yerleştirilmektedir. Bir tanesi sağ kulakçığa, diğeri sağ karıncığa ve üçüncü elektrot da koroner sinüs dediğimiz damara yerleştirilerek, her iki karıncık aynı anda uyarılır. Bu cihazla kalbin kasılma gücü arttırılır ve kapak yetmezliği azaltılır. Hastanın kalp yetmezliği bulgu ve semptomları azalır, efor kapasitesi artar. Hastanın efor kapasitesi ve şikayetleri büyük ölçüde düzelir.

Kalp Pili’nin Ömrü Ne Kadardır?

Pil ihtiyaç halinde çalışmaktadır. Hastanın kalp hızı belirli bir seviyenin altına düştüğünde pil devreye girmektedir. Hastanın kalp hızı belirli bir seviyenin üstünde çıktığı zaman da pil beklemeye geçmektedir. Kalp pili ömrü, genellikle pilin tipine ve kullanım şekline bağlı olarak değişebilir. Standart bir kalp pili genellikle 5 ila 10 yıl arasında dayanabilir. Ancak, pilin ömrü kişiden kişiye ve pilin kullanımına bağlı olarak değişebilmektedir.

Pillerin bir özelliği ise hasta yürümeye ya da merdiven çıkmaya başladığı zaman bunu hissedebilmeleridir.

Kalp Pili Takılma Süreci Nasıl İşlemektedir?

Kalp pili takılırken genellikle sol köprücük kemiğinin altından yaklaşık 10 cm’lik bir kesi ile damarın içerisine bir veya birden fazla elektrot yerleştirilir. Bu elektrot kalbin sağ kulakçık veya karıncığına yerleştirilir. Ayrıca CRT takılacaksa üçüncü bir elektrot koroner sinüse yerleştirilmelidir. Elektrot kalbin sağ karıncığını uyarmak için gereklidir. Cihaz cilt altına implante edilir.

İşlem genel anestezi gerektirmez, lokal anestezi ile hastayla konuşularak yapılan bir işlemdir. İşlem yaklaşık 45 dakika ile 1 saat civarında sürmektedir. Hastanın kalp hızını belli bir seviyede yükselttiği için hastanın hayat kalitesi yükselir. ICD ve CRT cihazları ise hastanın ölüm riskini azaltan cihazlardır.

Kalp Pili Takan Bir Hasta Günlük Yaşamına Rahatlıkla Devam Edebilir Mi?

Kalp pili takılan birçok insan normal bir yaşam sürebilir ve aktif olabilir. Kalp pili, kalp ritmini düzenleyerek ve kalp fonksiyonlarını destekleyerek yaşam kalitesini artırabilir. Kalp piline sahip olan insanlar genellikle günlük aktivitelerini sürdürebilir, egzersiz yapabilir ve normal bir yaşam sürebilir.

Ancak, kalp pili takılı olan kişilerin doktorları tarafından önerilen düzenli kontrolleri ve bakımları yapmaları önemlidir. Ayrıca, belirli spor ve aktivitelerin uygunluğu konusunda doktorlarına danışmaları da önemlidir.

MR’a girebilmeleri için MR uyumlu cihaz takılması gerekmektedir. Aksi takdirde bu hastaların MR çektirmeleri sakıncalıdır. Röntgen, tomografi ve anjiografi yapılabilir.

Sonuç olarak; kalp pili (Pacemaker), ICD ve CRT, ciddi aritmi varlığında kalp ritmini düzenlenmesine ve kalp fonksiyonlarının desteklenmesine yardımcı olup, hastanın yaşam kalitesini arttır ve ölüm riskini azaltır.

 

Prof. Dr. Osman Yeşildağ
Kardiyoloji

Randevu ve detaylı bilgi için tıklayabilirsiniz.