Prematüre Nedir?

Prematüre doğum, bebeğin gebeliğin 37. haftasından önce doğmasıdır. Normal gebelik süresi yaklaşık 40 hafta olup, bu süre tamamlanmadan doğan bebekler "prematüre" olarak adlandırılır.

Prematüre Doğum Neden Olur?

Prematüre doğumun birçok nedeni olabilir. Enfeksiyonlar, çoğul gebelikler (ikiz, üçüz gibi), annenin kronik hastalıkları (yüksek tansiyon, diyabet), plasenta sorunları ve rahim anormallikleri en yaygın nedenler arasındadır.

Prematüre Doğumun Riskleri Nelerdir?

Prematüre bebeklerin sağlık sorunları yaşama riski, doğum haftasına göre değişiklik gösterir. Erken doğum ne kadar erken gerçekleşirse, bebeklerin karşılaşabileceği sağlık sorunları o kadar ciddi olabilir.

Genel olarak solunum problemleri, beslenme sorunları, nörolojik sorunlar, kalp sorunları, sindirim problemleri ve bağışıklık sistemi zayıflığı ile ilgili sorunlar yaşarlar.

Prematüre Doğumun Sınıflandırılması

Prematüre doğum, bebeğin doğum haftasına göre farklı kategorilere ayrılır. Bu sınıflandırma, bebeklerin ihtiyaç duyacakları tıbbi bakım ve karşılaşabilecekleri potansiyel risklerin belirlenmesine yardımcı olur.

1) 24 - 28 Hafta: İleri derece prematüre:

Bu bebekler en yüksek risk grubundadır ve yoğun tıbbi bakım gerektirir. Akciğerler, beyin ve diğer organlar tam olarak gelişmemiştir. Yaşam desteği ve solunum cihazları genellikle gereklidir. Bağışıklık sistemi çok zayıftır ve enfeksiyon riski yüksektir.

2) 28 - 32 Hafta: Orta derece prematüre:

Bu bebekler hala ciddi tıbbi sorunlar yaşayabilir, ancak ileri derece prematüre bebeklere göre riskler biraz daha azdır. Akciğerler daha iyi gelişmiştir, ancak yine de solunum desteği gerekebilir. Beslenme sorunları ve enfeksiyon riski devam eder. Beyin gelişimi henüz tam olmadığı için nörolojik sorunlar riski mevcuttur.

3) 32 - 37 Hafta: Geç prematüre:

Prematüre doğumun en hafif formudur ve genellikle daha az komplikasyon yaşarlar. Solunum desteği genellikle gerekmez veya çok kısa süreli olabilir. Beslenme sorunları yaşanabilir, ancak genellikle daha hafif seyreder. Enfeksiyon riski daha düşüktür, ancak hala izlenmelidir. 35 haftadan itibaren yoğun bakım riski daha da azalmaktadır.

Prematüre doğumun sınıflandırılması, bebeklerin ihtiyaç duyacakları tıbbi bakımın planlanmasına ve potansiyel komplikasyonların yönetilmesine yardımcı olur. Bu sınıflandırmalar, prematüre bebeklerin doğum haftasına bağlı olarak değişen sağlık sorunlarını ve bakım gereksinimlerini daha iyi anlamamıza olanak tanır.

Prematüre Bebekler Ne Kadar Süre Hastanede Kalır?

Prematüre bebeklerin hastanede kalma süresi, doğum haftasına ve sağlık durumlarına bağlı olarak değişir. Solunum, oksijen desteği olmadan yaşayabildikleri, hastane bakımı gerekmediği zaman hastaneden taburcu edilirler. Gebelik haftaları erken oldukça hastanede kalma süreleri fazla olur.

Op. Dr. Ertan Özen
Kadın Hastalıkları ve Doğum

Randevu ve detaylı bilgi için tıklayabilirsiniz.