Prostat Nedir?

Prostat, erkek üreme sisteminin bir parçası olan, ceviz büyüklüğünde bir bezdir. Mesanenin hemen altında ve rektumun önünde yer alır. Prostat, semen adı verilen sıvının bir parçasını üreterek, spermlerin taşınmasına ve korunmasına yardımcı olur.
En sık üç grupta prostat hastalıkları görülmektedir. Bunlar;

1) İyi Huylu Prostat Büyümesi
2) Prostat Kanseri
3) Prostat İltihabı (Prostatit)

İyi Huylu Prostat Büyümesi Nedir?

Prostat büyümesi, tıbbi adıyla benign prostat hiperplazisi (BPH), prostat bezinin yaşla birlikte büyümesi sonucu ortaya çıkan yaygın bir durumdur. İdrar yolu üzerinde baskı oluşturarak çeşitli idrar sorunlarına yol açabilir.

Prostat Büyümesi Belirtileri Nelerdir?

Prostat büyümesi idrar yollarını tıkayarak şikayet belirtisi gösterebilmektedir. Hastalarda idrar yapmakta zorluk, ani sıkışma hissi, idrar boşaltılmasında zorluk, kesik kesik işeme, idrar yaparken yanma ve ağrı ya da gece idrara kalkma gibi problemler ortaya çıkmaktadır.

Prostat Büyümesinin Tedavisi Nasıldır?

Tedavisinde öncelikle, hastaya ağızdan alınan ilaçlarla yani medikal tedaviyle ilerleme tercih edilir. Eğer bu ilaçlar tedaviyi sağlayamıyorsa o zaman cerrahi tedavi ile prostatın idrar yolunu tıkayan kısımlarını alarak tıkanıklık sorunu ortadan kaldırılmış olur.

Prostat Kanseri Nedir?

Prostat kanseri, prostat hücrelerinin kontrolsüz bir şekilde büyümesi sonucu oluşan bir tür kanserdir. Erkeklerde en sık görülen kanser türlerinden biridir.

Prostat Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Erken dönemlerinde şikayet belirtisi gösteren bir hastalık değildir. Prostat kanseri, ilerlediği zaman ya da başka organlara sıçradığı zaman hastada yakınma / şikayet yaratmaktadır.

Prostat Kanserini Nasıl Erken Tanıyabiliriz?

Erken dönemde belirti göstermediği için hastalarda şikayet olmasa dahi; her erkeğin; eğer ailede prostat kanseri öyküsü mevcut ise 40 yaşından sonra, ailede prostat kanseri öyküsü yoksa 50 yaşından sonra mutlaka kontrol amaçlı yılda 1 kere Üroloji polikliniğine muayene olması gerekmektedir. Prostat kanseri erken tanı alırsa tam tedavi mümkün olacaktır.

Prostat Kanseri Tanısında PSA Testi ve Prostat Muayenesi

Muayeneye gelen hastaların mutlaka ‘parmakla rektal prostat muayenesi’ ve ‘kanda PSA (Prostat Spesifik Antijen) Testi’ yaptırması gerekmektedir.

Eğer bunlarda kanser düşündüren bir bulgu varsa o zaman prostat MR’ı veya prostat biyopsisi tanı için gerekli görülebilir.

Prostat Biyopsisi

Prostat biyopsisi, prostat bezinden küçük doku örneklerinin alınarak mikroskop altında incelenmesi işlemidir. Bu işlem, prostat kanseri gibi hastalıkların teşhis edilmesi için kullanılır.

Prostat biyopsisi sonuçları genellikle birkaç gün ile bir hafta arasında sonuçlanır. Patolog, alınan doku örneklerini mikroskop altında inceleyerek kanser hücrelerinin varlığını ve derecesini belirler.

Prostat Kanseri Tedavi Süreci

Hastanın yaşına, beklentisine, prostat kanseri hücre tipine ve evresine göre değişiklik gösterir. Tedavide aktif izlem, radikal prostatektomi ameliyatları, ışın tedavisi ve ilaçla tedavi yer almaktadır.

Cinsel İlişkinin Fazla Olması Prostat Kanserine Sebep Olur mu?

Ejakülasyon (boşalma) sıklığının prostat kanseri riskini artırıp artırmadığı konusu sıkça merak edilmektedir.

Ejakülasyon (Boşalma) ve Prostat Kanseri Arasındaki İlişki

Yapılan araştırmalar, sık boşalmanın prostat kanseri riskini artırmadığını, hatta bazı çalışmalara göre riski azaltabileceğini öne sürmektedir. Boşalmanın prostatta biriken zararlı maddelerin atılmasına yardımcı olmasından kaynaklanabileceği düşünülmektedir.

Prostat İltihabı (Prostatit) Nedir?

Prostat İltihabı; prostat kanserinden veya iyi huylu prostat büyümesinden tamamen bağımsız bir hastalıktır. Prostat dokusunun iltihaplanması anlamını taşımaktadır. Akut veya kronik, bakteriyel veya bakteriyel olmayan olmak üzere alt tipleri bulunmaktadır.

Prostat İltihabının Belirtileri Nelerdir?

Kendi içinde farklı sınıflandırması ve tipleri olan prostat iltihapları genellikle idrar yaparken yanma, idrar yapma zorluğu ve devamlı idrar hissi ile kendini belli etmektedir.

Prostat İltihabının Tedavisi Nasıldır?

Tedavisi genellikle hastanın soğuğa maruziyetinin ortadan kaldırılması, hayat tarzı değişiklikleri ve medikal tedavi içermektedir. Prostat iltihapları, prostat kanserine veya iyi huylu prostat büyümesine yol açmazlar.

 

Prof. Dr. Tufan Tarcan
Üroloji

Randevu ve detaylı bilgi için tıklayabilirsiniz.