- Respiratuvar Sinsityal Virüs Nedir?
- Respiratuvar Sinsityal Virüs Enfeksiyonlarının Bebeklerde Neden Olduğu Sorunlar Nelerdir?
- Tedavi Yöntemleri ve Bulaşma Yolları Nelerdir?
- Enfeksiyonun Yaygınlığı ve Etkileri Nelerdir?
- RSV Tanısı Nasıl Konulmaktadır?
- Klinik Belirtileri Nelerdir?
- Korunma Yolları Nelerdir?
- Alınabilecek Önlemler Nelerdir?
Respiratuvar Sinsityal Virüs Nedir?
Respiratuvar Sinsityal Virüs (RSV), özellikle iki yaşına kadar hemen hemen tüm çocukları enfekte eden çok yaygın ve bulaşıcı bir virüstür.
Respiratuvar Sinsityal Virüs Enfeksiyonlarının Bebeklerde Neden Olduğu Sorunlar Nelerdir?
Bebeklerde üst solunum yolu enfeksiyonlarına, bronşiolit ve zatürre gibi ciddi alt solunum yolu enfeksiyonlarına neden olabilir.
Yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde salgınlara yol açabilir. Özellikle prematüre doğum öyküsü olan bebeklerde, kalp ve akciğer sorunlu ve bağışıklığı baskılanmış olan çocuklarda önemli bir hastalık etkenidir.
Bebeklikte döneminde geçirilen enfeksiyon daha ileri yıllarda reaktif hava yolu hastalığı gelişimine yol açabilir. Yapılan çalışmalarda RSV'ye maruz kalmış prematüre bebeklerin hastalık sonrası iki yıl boyunca hastaneye yatma, doktor kontrolü ve ilaç kullanımı oranlarının diğer bebeklere göre daha yüksek olduğu görülmüştür.
Ayrıca bu hastalarda yaşam boyu sürebilecek kronik akciğer hastalığı ve astımın görülme ihtimali artmıştır.
Tedavi Yöntemleri ve Bulaşma Yolları Nelerdir?
RSV enfeksiyonlarında etkili ilaç tedavisi olmayıp, enfeksiyon kontrol altına almaya çalışmak için destek tedavileri yapılır.
RSV enfeksiyonları bulaşıcı olup insandan insana damlacık yoluyla ya da solunum yolu salgılarıyla enfekte olmuş eşyalarla temas halinde bulaşır. Viral çoğalma bebeklerde ve bağışıklığı yetersiz çocuklarda oldukça hızlı olup hastanede yatış yapılması gerekebilir. Doğal bağışıklık yetersiz olup RSV enfeksiyonları tekrarlayabilir. Tam bir tedavisi olmayıp destekleyici tedavi uygulanır.
Enfeksiyonun Yaygınlığı ve Etkileri Nelerdir?
Bebeklerin yarısından çoğu sonbahar sonu ve kış aylarında RSV ile enfekte olur. İki yaşına kadar hemen her çocuk enfeksiyona yakalanarak 2 yaşına kadar hemen hemen % 95'inde kanda antikor pozitif olarak saptanır.
RSV enfeksiyonu geçiren bebeklerin %2'si hastaneye yatış gerektirir. Hastaneye yatanların beşte birinde solunum desteğine gereksinim duyar.
Prematüre doğum öyküsü olan bebeklerde, bağışıklık sistemi düşük olan ve kalp-akciğer problemi olan çocuklarda ve 6 ayın altındaki bebeklerde şiddetli RSV enfeksiyonları görülebilir. Düşük sosyoekonomik durum daha yüksek atak oranına neden olur.
RSV Tanısı Nasıl Konulmaktadır?
Başlıca laboratuvar yöntemi solunum yolu salgılarında virüsün saptanmasına dayanır. Bebeklerde virüs saçılması daha uzun ve yoğun olduğundan bu testler bebeklerde erişkinlere göre daha duyarlıdır.
Klinik Belirtileri Nelerdir?
RSV enfeksiyonları çocukluk çağında en sık burun akıntısı, öksürük ve ateş gibi üst solunum yolu enfeksiyonu bulgularıyla karşımıza çıkabileceği gibi aynı zamanda orta kulak iltihabı, krup, bronşiolit ve zatürre kliniğiyle de görülebilir. Bronşiolit ve zatürre olgularında hastaneye yatış en sıktır.
Korunma Yolları Nelerdir?
Bebeğin çevresindeki insanların bebeğe RSV bulaştırmaktan kaçınmalarını sağlamak için tedbirler alınmalıdır. Bu kişilere bebeğin RSV'ye yakalanmasını önlemenin ne kadar önemli olduğu anlatılmalıdır.
RSV damlacık yolu ile bulaştığından, bebeğin, nezle benzeri şikayetleri olan kişilerle (kardeş, akraba, komşu vb) temasının engellenmesi gerekir. Virüs vücut dışında da canlı kalabileceğinden bebeğe dokunmadan önce eller sıcak su ve sabunla yıkanmalıdır.
Prematüre veya altta yatan başka problemleri (savunma sistemi hastalıkları, doğumsal kalp rahatsızlıkları vs) olan bebekleri salgından korumak gerekir. Birçok çalışmada, mevcut koruyucu tedbirlerin yanı sıra salgın öncesi dönemden başlayarak toplam beş ay süresince koruyucu aşı yapılmasının prematüre bebekleri kısa ve uzun vadede koruduğu gösterilmiştir.
Alınabilecek Önlemler Nelerdir?
● Bebeğe dokunmadan önce elleri sıcak su ve sabunla yıkamak.
● Bebeğin yanında sigara içilmesine izin vermemek.
● Virüs, kullanılmış mendillerde saatlerce hayatta kalabileceğinden kullanılmış mendilleri ortadan kaldırmak.
● Bebeği kalabalık yerlere götürmemek (toplu taşıma araçları, eğlence merkezleri, kreş, okul vs).
● Solunum yolları enfeksiyonu şüphesi veya ateşi olan kişilerin/çocukların bebeğe temasını engellemek.
● Diğer küçük çocukları bebekten uzak tutmak, evdeki diğer çocuk ve bebekler için ayrı odalar hazırlamak.
● Bebeğin oyuncaklarını ve kullandığı malzemeleri sık sık yıkamak.
● RSV enfeksiyonu bulaşabileceğinden bebeği öpmekten kaçınmak.