Suda Doğum Nedir?

Suda doğum, annenin doğum sancıları sırasında ve/veya doğum sırasında ılık su dolu bir küvette ya da doğum havuzunda bulunmasıdır. Su, annenin vücudunu destekler ve kaslarını gevşetir, bu da doğum sancılarını hafifleterek doğumu daha rahat bir hale getirir.

● İlk kayıtlara geçen suda doğum Fransa’da 1805 yılında gerçekleşmiştir.

Neden Suda Doğum?

Su; insanlık tarihi boyunca ağrıları azaltma ve rahatlama amacıyla kullanılmıştır. Suda doğum yöntemi, doğum sürecini daha rahat ve stressiz hale getirmeyi amaçlamaktadır.

Suda Doğumun Avantajları Nelerdir?

1. Evrede Yararları

●    Hidrotermal (perinede,vajinada ve servikste rahatlama ) ve hem Hidrokinetik (suyun meme başını uyarmasına bağlı olarak endojen oksitosin salınımı) etkileri sağlar.
●    Gebenin göreceli ağırlıksızlığı harcanan enerjiyi azaltır ve anneyi destekler.
●    Gevşeme sağlar.
●    Bası azaldığından uterusa giden kan akımı artacak ve uterustaki kas dokusuna daha fazla oksijen gitmesi daha etkili kontraksiyonlara (kasılmaya) neden olacaktır. Anne adayının doğum eylemi sırasında fetal inişe yardımcı olabilecek bir konuma alınmasını sağlar.

2. Evrede Yararları

●    Ağrı kesici ihtiyacında azalma,
●    Doğum yapan kadına doğum masasına oranla daha esnek ve konforlu bir ortamda doğurma seçeneği sunulması,
●    Artmış anne uyumu,
●    Doğum kanalı travma derecesinde azalma,
●    Suyun rahatlatıcı etkisinin annenin enerjisini arttırır ve doğum eylemini hızlandırır,
●    Suyun kaldırma gücü nedeniyle gebenin hareket yeteneği artmakta, kan dolaşımı hızlanmakta ve rahim kasılmaları artmaktadır. Bunun sonucunda gebenin duyduğu ağrılı dönem kısalır,
●    Bebeğe iletilen oksijen artarak bebeğin doğuma dayanma gücü artar,
●    Su gebenin vücudunda üretilen, mutluluk hormonu endorfin gibi etki göstererek stresi azaltır,
●    Süreçte gebenin kaygı ve korkusu azalır kan basıncı normal seyreder,
●    Ilık su perinenin elastik olmasına yardım ederek doğum yırtıklarını azaltır.

Fetus/Yenidoğan İçin Yararları

●    Maksimum plasental oksijen akımı,
●    Stress hormonlarında azalma,
●    Fetusun baş pozisyonuna kolay adaptasyonu,
●    Postpartum emzirme sorunu daha az.
●    Yenidoğanın yeni bir dünyaya daha yumuşak bir şekilde geçmesini sağlar.

Suda Doğum Kimler İçin Uygundur?

●    Yazılı onam formu vererek suda doğurmayı tercih eden,
●    36 gestasyonel haftanın üzerinde olan,
●    Bas prezentasyonu,
●    Normal tahmini fetal ağırlık,
●    Bir reaktif NST,
●    Medikal veya obstetrik açıdan risk faktörü olmayanlar (Düşük riskli grup) BMI <= 40 olan  (kilolu hastalar).

Suda Doğumun Uygun Olmadığı Durumlar Nelerdir?

●    HIV ve Hepatit virüsü taşıyanlar,
●    Gebelik sırasında tekrarlayan vajinal veya idrar yolu enfeksiyonu ya da aktif genital herpes varlığı,
●    Bebeğin başıyla gelmediği durumlar (Malprezentasyon),
●    Çoğul gebelik,
●    Preterm eylem,
●    Daha önce sezaryen ile doğum yapanlar,
●    Annede kalp, şeker, yüksek tansiyon varlığı,
●    Annede vajinal kanama varlığı,
●    Mekonyum varlığı,
●    Travay sırasında fetal distres.

Suda Doğum Ne Kadar Sürüyor?

Doğumun suda gerçekleşmesi durumunda her anne adayı için net bir suda doğum süresinden söz edemeyiz. Kaçıncı gebelik olduğu, fetusun kilosu bu süreyi etkileyebilir.

Suda doğum her anne adayı için uygun olmayabilir. Bu nedenle, suda doğum yapmayı düşünen anne adaylarının doktorlarıyla detaylı bir şekilde görüşmeleri önemlidir. Ülkemizde yaklaşık 20 yıldır uygulanan bu yöntem bazı hastanelerde başlamış son 10 yıldır yaygınlaşmaya başlamıştır. Ancak suda doğumun hem fiziki şartlarının sağlanması hem de bu konuda uzman hekim ve yardımcı sağlık ekibinin deneyimli olması gerektiğinden suda doğum yöntemini tüm hastanelerin kullanmasını zorlaştırmaktadır.

Op. Dr. Sema Yıldırım
Kadın Hastalıkları ve Doğum