İçindekiler
  1. Tilt (Eğik Masa) Testi Nedir?
  2. Tilt Testi Neden Yapılır? Kimlere Uygulanır?
  3. Tilt Testinin Kullanım Alanları
  4. Tilt Testi Nasıl Yapılır?
  5. Tilt Testi Ne Kadar Sürmektedir?

Tilt Testi; Head-Up Tilt Table Test veya Tilt Table Testi olarak da adlandırılır.

Tilt (Eğik Masa) Testi Nedir?

Özellikle ani bayılma (Senkop) epizodları, vazovagal senkop vakalarının veya baş dönmesi gibi semptomların nedenini belirlemek amacıyla yapılan son derece etkili, güvenli ve non-invaziv bir tespit yöntemidir.

Test sırasında hasta özel bir masa üzerinde yatar ve masa, belirli bir açıya eğilerek vücut pozisyonundaki değişikliklere nasıl tepki verdiği izlenir. Kalp hızı ve kan basıncı gibi hayati bulguların sürekli olarak izlenmesi, vücudun bu değişikliklere nasıl yanıt verdiğini anlamamıza yardımcı olur.

Tilt Testi Neden Yapılır? Kimlere Uygulanır?

Bayılma, birçok insanın hayatında en az bir kez karşılaştığı bir durumdur, ancak bazı durumlarda altta yatan ciddi bir sağlık sorununun belirtisi olabilir.

Uzun süre hareketsiz ayakta durma ya da uzun süre oturma sonrası ani kalkış esnasında basınç değişikliklerinden kaynaklanan bayılmalar, bilinç kaybı ile sonuçlanan sebepsiz ve zamansız bayılma atakları, yerin ayağın altından kayıyormuş hissi, baş dönmesi ve bilinç bulanıklığı gibi belirtiler tilt testi ile değerlendirilebilecek durumlar arasında yer almaktadır.

Tilt testi, bu tür durumları değerlendirmek ve tedavi planı oluşturmak için önemli bir araçtır.

Tilt Testinin Kullanım Alanları

Nörokardiyojenik (vazovagal) senkop, ortostatik hipotansiyon ve postural ortostatik taşikardi sendromu (POTS) gibi durumların teşhisinde önemli bir rol oynar. Bayılmanın altta yatan kardiyak bir sorunla ilişkili olup olmadığını anlamak için de tilt testi yapılır. Bu test sayesinde, hastaların bayılma veya baş dönmesi gibi semptomlarının kökenine inilebilir ve doğru tedavi stratejileri geliştirilebilir.

Tilt testi, güvenli ve etkili bir tanı yöntemi olarak, bu tür semptomların değerlendirilmesinde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Tilt Testi Nasıl Yapılır?

Hastalar özel bir masaya (eğik masaya) bağlanır. Yatay pozisyondan dikey pozisyona hızlı bir şekilde geçiş sağlanır. Test sırasında hastalar yakından izlenir. Hastanın aç olması son derece önemlidir. Kan basıncı ve nabız ölçümleri periyodik olarak yapılmaktadır. Bu esnada hastaya bazı ilaçlar verilerek testin daha aşikar şekilde netice vermesi kolaylaştırılır. Bu ilaçların başında isoproterenol ve nitrogliserin gelir.

Hasta, kalp atış hızı ve kan basıncını izlemek için monitörlere bağlanır. Testin başlangıcında masa yatay pozisyondadır ve hasta yaklaşık 10-20 dakika boyunca bu pozisyonda izlenir.

Masa yavaşça dik açılı bir pozisyona (genellikle 60-80 derece) getirilir. Hasta bu dikey pozisyonda 20-45 dakika arasında tutulur. Bu süreçte hastanın kalp hızı, kan basıncı ve bayılma gibi semptomlar gözlemlenir. Eğer belirtiler ortaya çıkarsa, test durdurulur.

Tilt Testi Ne Kadar Sürmektedir?

Genellikle 30 ila 60 dakika arasında sürmektedir. Test süresi, hastanın sağlık durumu ve verilen yanıtlarına göre değişiklik gösterebilir.

Kalabalık bir ortama girildiğinde ve uzun süre ayakta durulması gerektiğinde sık sık bayılma ya da baş dönmesi yaşıyorsanız, doktorunuza başvurarak tilt testi hakkında bilgi alabilir ve bu testin sizin için uygun olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

 

Prof. Dr. Osman Yeşildağ
Kardiyoloji

Randevu ve detaylı bilgi için tıklayabilirsiniz.