Utangaç mesane sendromu, tıbbi adıyla ‘Parürezis’, kişinin organik bir problem olmamasına rağmen özellikle kalabalık veya kamuya açık alanlarda idrarını başlatamaması ile karakterize edilen bir durumdur.
Utangaç Mesane Şikayetleri Hangi Durumlarda Ortaya Çıkar?
Utangaç mesane şikayetine sahip olan hastalar, tipik olarak umumi tuvaletlerde ya da yanında bir birey varsa idrarlarını yapmakta zorluk çekmektedirler. Ancak, yanlarında kimse yokken idrarlarını çok rahat yapabilmektedirler.
İdrara Başlamakta Yaşanan Her Zorluk Utangaç Mesane Anlamına Mı Gelir?
İdrar yapmaya başlamakta yaşanan zorluk aslında utangaç mesane tanısını almadan önce önemli bir ürolojik ayırıcı tanı incelemesinden geçmelidir. Her idrara başlamakta yaşanan zorluk eşittir utangaç mesane tanısı değildir. Bazen bu rahatsızlığın altında başka organik nedenler de olabilmektedir.
İdrar Yapamama Durumunun Altında Yatan Diğer Olası Nedenler Nelerdir?
İdrara başlamakta yaşanan zorluklarda en sık görülen nedenlerden bir tanesi de çocukluk çağında başlayan ‘Disfonksiyonel İşeme’ hastalığıdır. Çocuk tuvalet eğitimini aldığı zamandan itibaren işeme anında pelvik tabanını gevşetme problemleri ortaya çıkmaktadır.
Ek olarak; yaşanan bu zorluk idrar yolu tıkanıklığının ya da altta yatan bir nörolojik hastalığın mesane işlevini etkilemesinden kaynaklanıyor olabilmektedir.
Utangaç mesane tanısına varmadan önce bu ayırıcı tanıları da göz önünde bulundurmak gerekmektedir. İdrar başlatamama sorunu yaşayan bireyler konuyla ilgili bir Üroloji hekimine danışmaları gerekmektedir.