İçindekiler
  1. İşitme Tarama Testi Nedir?
  2. Bebeklerde İşitme Kaybı Saptandığında Ne Yapılması Gerekir?
  3. Yenidoğan İşitme Tarama Testlerinin Amacı Nedir?

Türkiye’de ilk defa 1994 yılında Prof. Dr. Ferda AKDAŞ tarafından yenidoğan işitme tarama testi yapılmıştır. İlk 3 ayda yapılan işitme tarama testinin önemini biliyor muydunuz?

 

İşitme Tarama Testi Nedir?

İşitme tarama testi, yenidoğan bebeklerin işitme yetilerini değerlendirmek için yapılan hızlı ve acısız bir testtir. Bu test, bebeklerin doğuştan gelen işitme kayıplarını erken dönemde tespit etmek amacıyla uygulanır. İşitme tarama testinin erken dönemde yapılması, işitme kaybı olan bebeklerin gelişiminde önemli bir rol oynar.

Yenidoğan döneminde yapılan işitme tarama testinden kalan bebeklerin mutlaka hayatlarının ilk 3 ayı içerisinde işitme testlerini yaptırmak suretiyle işitme kaybının miktarının saptanması, tespit edilmesi gerekir.

Bebeklerde İşitme Kaybı Saptandığında Ne Yapılması Gerekir?

İşitme kaybı saptanan bebeklerin de ilk 6 ay içerisinde işitme cihazı ile cihazlandırılması gerekir ki bebekler konuşmayı öğrenebilsinler.

Yenidoğan İşitme Tarama Testlerinin Amacı Nedir?

Yenidoğan işitme tarama testlerinin amacı; işitme kaybını erken yaşta tespit etmek ve erken yaşta gerekli müdahaleyi yapmak suretiyle çocuğun konuşmayı öğrenmesini sağlamaktır.

Prof. Dr. Ferda Akdaş
Odyoloji

Randevu ve detaylı bilgi için tıklayabilirsiniz.