Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyonu Nedir?
Modern çağda giderek önemi artan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon tedavileri, aslında asırlardır ağrılarına ve hastalıklarına çare arayanların başvurduğu bir tedavi biçimi olarak bilinmektedir. Günümüzde Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyonu olarak adlandırılan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon (FTR) Bölümleri, kişilerin hareket yetilerini sınırlayan hastalık ve şikâyetleri tedavi etmeye yardımcı olan bir tıbbi uzmanlık dalıdır. FTR Bölümlerinde; her yaştan ve cinsiyetten hastanın, ağrısı olanların, kaza veya benzeri durumlarda yaralananların, doğuştan veya sonradan engelli olanların fonksiyon bozukluklarını tedavi etmeye, bu kişilerin yaşam kalitelerini yükseltmeye, bağımlılık hâlinden kurtarmaya, kişilerin iyileşme ve günlük yaşama dönüş sürecini hızlandırmaya yönelik tedaviler planlanmaktadır.
Fiziksel Tıp, hasta veya yaralanmış vücut yapılarına yeniden tam bir güç ve fonksiyon kazandırmayı ve hastayı tam tedavi edilmiş bir duruma getirmeyi hedeflemektedir. Vücudun hastalanmış veya yaralanmış bir bölümünü tedavi etmek ve eski hâline getirmek için; medikal tedaviler, enjeksiyon tedavileri veya fizik tedavi ajanları (sıcak- soğuk tedavisi, elektroterapi ajanları, hidroterapi, manuel tedavi, özel egzersiz ve rehabilitasyon gibi seçeneklerden faydalanılmaktadır.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü hekimleri, 6 yıl tıp fakültesi eğitiminin ardından, 4 yıl Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon eğitimi alarak uzmanlaşan hekimlerdir. Fizyoterapistler ise üniversitelerin Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü’nde 4 yıllık lisans eğitimi alan, Fizik Tedavi hekimi tarafından düzenlenen tedavi programını uygulayan sağlık uzmanlarıdır.
Rehabilitasyon Nedir?
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon aynı gibi düşünülse de aslında farklı kavramlardır. Rehabilitasyon; kişinin fiziksel, ruhsal, toplumsal, mesleki ve eğitsel durumunu en üst düzeye çıkaran süreç olarak tanımlanabilir. Tıbbın tüm dalları, rehabilitasyon süreçlerinden yararlanmaktadır. Fizik Tedavi alanında uygulanan Rehabilitasyon tedavilerinde ise hedef, bedensel güç ve harekete odaklanarak, hastada en yüksek verimi ve optimal fonksiyonu sağlamaktır. Rehabilitasyon, tanı ve tedaviyi izleyen ayrı bir evre değildir; bakım, yeniden aktif yaşama dönme ve uyum sağlamayı içeren tıbbi tedavinin ayrılmaz bir parçasıdır. Kapsamlı ve entegre Rehabilitasyon; kişinin bağımsızlığını artırır, hastanede kalış süresini kısaltır ve yaşam kalitesini yükseltir.
Academic Hospital Fizik Tedavi Ünitesi
Academic Hospital Fizik Tedavi Ünitesi; çok güçlü ve deneyimli Fizik Tedavi ekibiyle ve ileri teknoloji cihazların yardımıyla hizmet vermektedir. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon alanında geleneksel tedavilerin yanı sıra yeni tedavi ekolleri de Fizik Tedavi Ünitesi’nin hizmetleri kapsamında bulunmaktadır. Fizik tedavi ajanları ile yapılan tedaviler ile ağrı ve kas spazmına yönelik uygulamaların yanı sıra mekanizmal tedavi programları düzenlenmektedir.
Academic Hospital Fizik Tedavi Ünitesi’nin Hizmet Verdiği Alanlar:
Osteoartroz (Kireçlenme) Ünitesi:
Gerek fizik tedavi ajanları ile ağrılı kas spazmlarını ve eklem ağrılarını giderme seansları yaparak, gerekse de zayıflayan kasları güçlendirerek eklem sağlığını koruma çalışmaları yapılmaktadır. Tedavi seansları sonrasında, kireçlenmenin oluşumunu azaltan ilaçlar ve medikal pilates uygulamalarıyla tedavi desteklenmektedir.
Osteoporoz (Kemik Erimesi) Ünitesi:
Osteoporozun önlenmesinde, ilaçlardan daha çok kemik yapıyı sistemik egzersizlerle korumak önemli bir rol oynar. Bunun için, sistemik ilaç tedavisinin yanı sıra bacak ve sırt kaslarını özel kas cihazları ile güçlendirici, kamburluk ve boy kısalmalarını, oluşabilecek kırıkları önleyici özel egzersiz programlarıyla kemik yapıyı koruma çalışmaları yapılmaktadır.
Bel ve Boyun Ağrıları Polikliniği:
Boyun-bel fıtığı, skolyoz, spondiloz, fibromiyalji, myofasial ağrı vs. gibi sebeplerle kişiler hayatlarının belirli bir döneminde bel-sırt-boyun ağrılarıyla karşı karşıya kalabilirler. Yapılan araştırmalarda bu oran %80-85 olarak gösterilmiştir. Academic Hospital’ın Bel ve Boyun Ağrıları Polikliniği’nde; her tür boyun-sırt-bel ağrısının fizik tedavi ajanları ile (ultrason, TENS, compex, infraruj, vakum enterferans, magnetik alan vs.) tedavisinin yapılmasının yanı sıra omurga sağlığını koruma programları da mevcuttur. Bel-boyun fıtıklarında hastaneninNöroşirurji (Beyin, Sinir ve Omurga Cerrahisi) hekimi ile beraber ekip çalışması içinde hasta değerlendirilip, tedavisi uygulanmakta, ortak izlem yapılmaktadır. Mezoterapi, kuru iğneleme, PRP, nöral terapi, hyaluronik enjeksiyonları gibi birçok yöntem de ana tedavilere destek olarak kullanılmaktadır.
Ortopedik Rehabilitasyon Ünitesi:
Academic Hospital’ın Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nün uzmanortopedistleri ile beraber ekip çalışması içerisinde, tüm ortopedik operasyonlar (kırık, protez, alçı sonrası vs.) sonrası rehabilitasyon programları uygulamakta ve destekleyici tüm egzersiz yöntemleri hastaların hizmetine sunulmaktadır.
Nörolojik Rehabilitasyon Ünitesi:
Academic Hospital Fizik Tedavi Bölümü uzmanları, hastanenin NörolojiBölümü’nün uzman nörologları ile ekip çalışması içinde; inme, serebral palsy, multiple skleroz, Parkinson vs. gibi hastalığı olanları birlikte değerlendirerek tedavi programları içine almaktadır. Daha sonrasında da bu hastalar, tedavi yönünde izlem altında tutulmaktadır.
Romatizmal Hastalıklarda Rehabilitasyon Ünitesi:
Romatoid artrit, ankilozan spondilit gibi enflamatuar süreçli eklem romatizmalarında ilaç tedavisinin yanı sıra, eklem ve kas sağlığını koruyucu programlar ve grup egzersizleri yapılmaktadır.
Medikal Pilates Ünitesi:
Konusunda uzman fizyoterapistler tarafından, Fizik Tedavi hekiminin hazırladığı özel programlar birebir kişiye özel, reformer sistemi ile uygulanmaktadır. Medikal pilates; bel-boyun fıtıklarında, skolyoz ve osteoporoz gibi sağlık sorunlarında da günümüz koşullarında rahatlıkla uygulanabilen ve sonuçları çok başarılı olan bir egzersiz programıdır.
Evde Fizik Tedavi Ünitesi:
Academic Hospital’ın, hastaneye gelemeyen hastalarına yönelik bir programıdır. Öncelikle Fizik Tedavi Bölümü’nün uzmanı hastayı değerlendirip tedavi programını hazırlamaktadır. Daha sonra fizyoterapist, hastanın evine fizik tedavi cihazları ile giderek tedaviyi uygulamaktadır.
Bölüm Doktorlarımız