İç Hastalıkları: Tanıda İlk Adres
İnsan sağlığının iyileştirilmesi amacıyla yapılan yatırımlar ve geliştirilen teknolojiler sayesinde, günümüzde birçok hastalığın tanı ve tedavisinin artık çok daha kolay bir şekilde yapılmaktadır. Academic Hospital’ın Dahiliye, diğer adıyla İç Hastalıkları Bölümügerek uzman hekimleri gerekse teknolojik altyapısıyla birçok hastalığın tanısının konduğu ve böylece tedavisinin başlatıldığı ilk birimdir.Erişkin hastaların tüm şikâyetlerinin değerlendirildiği; laboratuvar testleri, radyolojik incelemeler ve EKG, ekokardiyografi gibi uygulamalarla hastalığın teşhisinin konulduğu bu bölüm, gerekli olan durumlarda yan dallarla da işbirliği içine girerek hastanın tekrar sağlığına kavuşmasını sağlar.
İç Hastalıkları Alanına Giren Hastalıklar
Academic Hospital’da çeşitli şikâyetlerle İç Hastalıkları (Dahiliye) Bölümü’ne başvuran hastalara kan, idrar, dışkı gibi laboratuvar testleri yapılır veya kolonoskopi, endoskopi, tomografi, röntgen gibi radyolojik incelemeleri gerçekleştirilir, gerekli görüldüğü takdirde EKG’si veya ekokardiyografisi çekilerek tanı konulur. Diyabet (şeker), karaciğer, böbrek, solum sistemi, sindirimsistemi hastalıkları ve ateşli hastalıklar dahiliye (iç hastalıkları) hekimlerinin alanına giren hastalıklardır. Bununla birlikte ameliyat öncesi ve sonrası birçok hastanın kalp, solunum, böbrek ve karaciğer sorunları iç hastalıkları (dahiliye) uzmanları tarafından takip edilir.
Diyabet (Şeker Hastalığı)
Halk arasında daha ziyade şeker hastalığı olarak bilinen diyabet, pankreasın yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi ya da ürettiği insülin hormonunun etkili bir şekilde kullanılamaması nedeniyle ortaya çıkan ve ömür boyu süren bir hastalıktır. Diyabetin Tip 1, Tip 2 ve Pre-Diyabet (Gizli Şeker) gibi türleri bulunur. Diyabet, her ne kadar ömür boyu süren ciddi bir hastalık olsa da kontrol altında tutulması mümkündür. Academic Hospital İç Hastalıkları Bölümü’nde görev yapan uzman hekimler, diyabet sorunuyla karşı karşıya kalanlara en uygun tedavi yöntemini belirleyerek hastaların yaşam kalitesini yükseltmeyi amaçlar.
Karaciğerle İlgili Hastalıklar
Protein sentezlemek, safra yapmak, bazı ilaç ve yabancı maddeleri dışarı atmak, üre yapmak gibi vücutta birçok görevi bulunan karaciğer, işlevini yerine getiremediği takdirde çeşitli hastalıkların ortaya çıkmasına neden olur. Academic Hospital İç Hastalıkları Bölümü, karaciğer yağlanması, siroz, kanser, hepatit gibi bu hastalıkların teşhis ve tedavisinde, gerek duyulması durumunda hastaların uygun farklı tıbbi birimlere yönlendirilmesinde önemli rol oynamaktadır.
Böbreklerle İlgili Hastalıklar
Fasulyeye benzeyen ve ebatları birebir aynı iki küçük organdan oluşan böbrekler, vücudun hayati öneme sahip organlarıdır. Kandaki atıkların temizlenmesinde ve sıvı fazlasının idrar yoluyla dışarı atılmasında rol oynayan böbrekler, kan basıncının düzenlenmesi, kırmızı kan hücrelerinin yapılması ve kemik sağlığı için de son derece önemlidir. Academic Hospital İç Hastalıkları Bölümü hekimleri, yaptıkları detaylı tetkiklerle hastalarda böbrek yetmezliği, böbrek taşı, idrar yolları enfeksiyonu, polikistik böbrek hastalığı, böbrek kılcal damarları olan glomerüllerin iltihaplanmasıyla meydana gelen glomerülonefrit hastalığının olup olmadığını tespit ederek, tedavi yöntemlerini belirlerler. Academic Hospital İç Hastalıkları hekimleri, gerek görmeleri durumunda hastaları Nefroloji Bölümü’ne yönlendirirler.
Solunum Sistemi Hastalıkları
Academic Hospital İç Hastalıkları Bölümü, akciğerlerde görülen ve nefes alış-verişi üzerinde etkili olduğu için insan yaşamını birebir etkileyen astım, akciğer zarında su birikmesi, zatürre ve Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) gibi hastalıkların teşhis ve tedavisi için uygun yol ve yöntemleri belirler. Uzman hekimler, bu hastalıkların tedavisinde gerekli gördükleri takdirde Göğüs Hastalıkları Bölümü ile işbirliği içine de girebilir.
Sindirim Sistemi Hastalıkları
İç Hastalıkları (Dahiliye) Bölümü, sindirim sistemi hastalıklarının teşhisinde de oldukça önemli bir yere sahiptir. Yapılan testler sorucunda sindirim sistemi rahatsızlığı olduğu tespit edilen hastalar, bu bölümün uzman hekimlerinin kararıyla Gastroenteroloji Bölümü’ne yönlendirilebilir.